Wednesday, July 23, 2008

Muzakarah hakis sokongan bukan Melayu... - Malaysiakini

Jul 23, 08 7:15pm

Kelab Penyokong PAS Kebangsaan berkata langkah parti itu mengadakan muzakarah dengan Umno akan menimbulkan kebimbangan dalam kalangan ahli akar umbi dan penyokong bukan Islam parti itu.

hu pang chawPengerusi kelab tersebut, Hu Pang Chaw berkata, muzakarah dengan Umno adalah sesuatu yang tidak akan menguntungkan PAS.

Malah, katanya, sokongan terutamanya dari masyarakat bukan Melayu terhadap PAS, mungkin terhakis.

"Kemenangan PAS dalam Pilihanraya Umum ke-12 lepas bukan sahaja kerana pengundi Melayu, tetapi juga sokongan pengundi bukan Melayu. Faktor ini perlu diambil kira," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya Umno kini menghadapi kemelut dalaman dan penyokong tidak mahu PAS dijadikan perangkap untuk membina semula kekuatan Umno, demikian menurut laporan Bernama.

Hu bersetuju dengan pandangan Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bahawa PAS perlu belajar daripada pengalaman lalu apabila kerjasama dengan Umno hanya akan menghakis kekuatan PAS.

Ketua Angkatan Muda Keadilan Kelantan, Wan Khairul Ihsan Wan Muhammad pula berkata muzakarah dengan PAS menunjukkan Umno dan Barisan Nasional (BN) kini semakin terdesak.

"Kita bimbang Umno menggunakan muzakarah untuk melemahkan Pakatan Rakyat dan dalam masa yang sama menutup kelemahan dalam parti mereka," katanya.

2 comments:

Tuanku said...

Recalled my past Ustaz taught me about the “True Muslim” scholar shall never “buat khianat” on his own Muslim brothers and sisters.

Based on my 5 years studied in Pengetahuan Agama Islam, Nabi Muhammad s.w.t quoted in the Quran said ” Such secret meetings were “Haram” or “Tak Suci” where hidden agendas are bad faith and non-halal are most sinful acts in Muslims because secret meetings are held by evil spiritual mentality leaders unless the contents of the meetings are open for fair hearing and judgement from entire rakyat communities”

The so called “Muzakarah” or “Muqabalah” are almost the same meanings in Islamic definition as spelled out in Quran bible. So PAS cannot twisted the sentence to confuse the non-Muslims to believe that a dialogue and face to face talk are different and served differ meanings.

Looks like PAS young leaders failed to uphold their saint honest believe and many clean promises to the Rakyat in 12th GE. PAS broke their words and betraying their trustworthy Islam religion when PAS and UMNO held few secretive talks to unite Malays as main excuses. As many Malays understand that when one party was corrupt and abused the Malays’ rights for past 50 years, a SINFUL Act created earlier is very difficult to clean in the past where bad omen has set into their greed minds.

As a Muslim party, PAS leaders have failed to uphold their Muslim religion by betraying their Muslim partners in Pakatan Rakyat. As a result of this current round of UMNO-PAS negotiations, PAS’s image as a new, modern Islamic party is being deminished by the day. So is the trust and confidence of the Malaysian electorate, in particular the non-Malays and non-Muslims, who in the end may conclude that PAS’s appeals to the Malaysian nation as a whole was just cosmetic and that in the final analysis, despite calling itself an Islamist party, it is simply a Malay party concerned about Malay issues and promoting Malay interests.

How can PAS ever hope to recover the goodwill of the non-Malay and non-Muslim voters who voted for them, should PAS lose their trust?

Never mind, let PAS leaders learn to play racist card with UMNO at this time around, the fire of hell of past history in 1970 will caught up with the young PAS leaders.

Pakatan Rakyat in DAP and PKR can survive with or without any betrayed PAS party. Simple to kick out insincere PAS leaders from Pakatan States forever.

All Malaysians regardless of race and creed will reject PAS young turks in any elections in Malaysia.

PAS doomdays are coming soon !

HIDUP RAKYAT - INSYALLAH

Tuanku said...

UMNO KHIANATI ISLAM DAN KETUANAN MELAYU
Oleh : Ketua Penerangan PAS Pusat
Tuesday, 22 July 2008
PENDEDAHAN Pesiden Umno, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi bahawa telah berlaku tiga pertemuan antara beliau dengan pimpinan PAS telah menambahkan lagi kekecohan politik negara. Tidak cukup dengan isu krisis dalaman Umno dan kes Altantuya, membawa pula kepada isu pembentukan kerajaan alternatif sebelum 16 September dan kes liwat Anwar Ibrahim. Kemudian, Pak Lah dan Najib Razak bersetuju supaya peralihan kuasa dibuat pada 2010. Dalam hiruk-pikuk ini, Pak Lah mengumumkan bahawa PAS sedang brmuzakarah dengan Umno dalam isu Islam dan ketuanan Melayu.

Tidak sedikit pemerhati politik, penyokong Pakatan Rakyat (PR) dan pimpinan PR malah ahli dan pimpinan PAS turut marahkan PAS dalam soal ini. Setidak-tidaknya mereka memberi ingat supaya pimpinan PAS tidak terperangkap dengan permainan politik desprate Umno dalam mempertahankan survival mereka. Ini telah menjadi persoalan yang besar kepada rakyat. Adakah PAS benar-benar serius ingin mengalih pendekatannya dengan menyertai kem BN dan mengapa PAS harus tinggalkan PR setelah pakatan ini mendapat kepercayaan rakyat? Benarkah PAS bermaksud demikian atau ia hanya manipulasi media untuk menjayakan drama yang dipilot oleh Pak Lah.

Mursyidul Am PAS sudah membuat penegasan bahawa ini bukan kerjasama politik. Ia hanya satu perundingan peribadi yang tidak menjejaskan hubungan PAS dalam PR. Tuan Guru mengingatkan PAS supaya berhati-hati jangan sampai terlanjur kerana tidak mahu titik hitam bersama BN berulang. Ini bukan pertama kali Umno mempermainkan PAS dalam menyelamatkan politik mereka. Ketika Umno berpecah dengan Dato’ Onn pada 1951, Tunku Abdul Rahman berusaha menarik PAS menyertai Persidangan Pertubuhan Melayu di Johor Bahru, diikuti oleh penyertaan PAS dalam National Convention pada 1953. Tujuan utama Tunku Abdul Rahman berbuat demikian kerana bimbang Umno terkubur setelah National Conference tajaan Dato’ Onn mendapat sokongan parti-parti politik ketika itu.

Pemain utama yang menyebabkan PAS menyertai National Convention dan membuatkan Yang Dipertua Agung PAS, Tuan Haji Ahmad Fuad meninggalkan PAS ialah Tuan Haji Ahmad Badawi, bapa Presiden Umno. Selepas memecahkan PAS pada 1953, beliau meninggalkan PAS untuk terus bersama Umno. Melalui National Convention tajaan Tunku Abdul Rahman juga, Umno telah memperdayakan parti-parti Melayu seperti PAS dan PMS dengan memberikan hak mengundi kepada warga asing mengikut jus soli, selain menolak usul PAS untuk menambahkan wakil Melayu dalam Majlis Perundangan Persekutuan. Selepas tiga bulan, PAS meninggalkan National Convention yang diperalatkan oleh Umno ini.

Selepas pelbagai fitnah dilemparkan Umno ke atas PAS seperti komunis, agen asing, pro Indonesia dan lain-lain sehingga membawa kepada penyalahgunaan ISA dalam isu takfir dan konfrantasi 1963, Umno dengan tiba-tiba merujuk kepada PAS selepas tragedi 13 Mei 1969. Sudah ramai pengkaji sejarah yang telah mengetahui siapa sebenarnya di sebalik 13 Mei ini sehingga ada tulisan berkaitannya diharamkan. Atas isu ketuanan Melayu, sekonyong-konyong Tun Razak menemui Datuk Asri untuk meminta kerjasama PAS. Selepas Kerajaan Campuran PAS-Perikatan dibentuk pada 1973 dan Barisan Nasional (BN) ditubuhkan pada 1974, Umno kembali kuat. Akhirnya PAS disingkirkan denga cara yang tragis juga.

Pimpinan PAS sering kali ikhlas setiap kali diajak berunding oleh mana-mana pihak. Mungkin kerana itu menjadikan PAS parti yang paling banyak kerjasama politik. Tetapi kerana ’terlalu lurus’ juga, mungkin membuatkan PAS sering menjadi mangsa politik licik Umno. Selepas Peristiwa Memali yang membunuhkan 14 ahli PAS pada November 1985, Umno mengajak PAS bertemu secara sulit dalam ’pertemuan 10 mata’, tetapi belum apa-apa mereka sudah mengumumkan kepada media. Orang-orang Cina dalam CCC cukup terkilan dengan tindakan PAS ’tikam belakang’, tetapi sebenarnya PAS yang ditikam oleh Umno dari belakang. PAS tidak mengkhianati orang Cina ketika itu. Kesannya, PAS kalah teruk dalam pilihan raya 1986.

Dr Mahathir sendiri beberapa kali cuba memancing PAS pada 1999, tetapi rundingan itu gagal apabila beberapa tuntutan PAS tidak dapat dipenuhi. Selepas 2004, ketika Umno kuat, beberapa permintaan Pemuda PAS untuk bermuzakarah dengan Pemuda Umno tidak dilayan. Tiba-tiba, apabila Umno kembali nazak, mereka ’merindui’ semula PAS. Mereka mencari PAS dan berusaha bertemu PAS secara sulit, kononnya kerana mahu membincangkan kepentingan Islam dan ketuanan Melayu. Apabila beberapa pimpinan PAS hadir untuk mendengar apa yang hendak diperkatakan oleh Umno, Pak Lah mengambil kesempatan untuk mengeruhkan hubungan PAS sesama PAS dan PAS dengan PR. Sedangkan PAS tidak pernah membuat apa-apa persetujuan atau keputusan berkaitan pertemuan ini. Ia hanya sekadar pertemuan untuk mendengar apa rintihan dari Umno. Tidak lebih dari itu.

PAS amat sedar, jika kita ingin memperkatakan tentang ketuanan Islam, maka Umnolah yang bertanggungjawab menghancurkannya, bukan orang lain. Umno mengasaskan aqidah baru yang dinamakan ’Islam Hadhari’ sehingga Presiden PAS terpaksa menulis buku ’Hadharah Islamiyah bukan Islam Hadhari’ untuk menolak agama baru ini. Pada zaman Pak Lah inilah boleh dilihat bagaimana kejadian murtad melata dengan banyak, institusi agama diperkecilkan, para ulamak dihina, sekolah-sekolah agama terpinggir, jenayah dalam negara semakin serius serta hiburan melampau terus bebas dianjurkan. Malah Pak Lah juga tidak ada hak untuk menjadi hero dalam membela ketuanan Islam di Malaysia kerana dalam perlantikan Menteri-Menteri Kabinet selepas PRU ke 12 baru-baru ini, Pak Lah masih boleh memberi kepercayaan kepada YB Senator Zaid Ibrahim untuk menjadi menteri sedangkan siapakah yang tidak kenal dengan pengkhianat agama ini yang pernah memfailkan saman terhadap kerajaan Negeri Kelantan dan Terengganu apabila meluluskan enakmen jenayah syariah, hudud dan Qisas. Bahkan, pengikut-pengikut yang bermazhab Imam Hadhari inilah yang telah mengharamkan tazkirah di masjid dan surau, menyekat pendakwah dan bertanggungjawab dalam meruntuhkan masjid di Kg. Bujal, Terengganu dan beberapa masjid di Selangor. PAS juga tidak pernah lupa tentang isu Batu Burok yang hampir-hampir meragutkan 2 nyawa orang Melayu Islam. Maka atas asas apa untuk Umno mengajak PAS bermuzakarah tentang kepentingan agama. Seumpama pencuri mengajak polis berunding untuk mengurangkan kes pecah rumah!

Dalam soal ketuanan Melayu juga, Umnolah juara dalam menghapuskannya. Bukankah dahulu pimpinan Umno berkata bahawa orang Melau tidak patut diberikan hak istimewa kerana nanti orang Melayu menjadi Red Indian di negara ini. Atas sikap ini Umno menghapuskan biasiswa untuk orang Melayu, memencilkan bahasa Melayu, menyahkan adat kebudayaan Melayu dan menggadaikan tanah rezab Melayu. Negeri Pak Lah sendiri yang dikuasai BN lebih 50 tahun, orang Melayu terpencil dan terpinggir sehingga menjadi seperti pelarian. Di Kuala Lumpur, orang Melayu hanya menguasai kawasan hitam di Chow Kit, sedangkan kawasan pertumbuhan ekonomi di Bukit Bintang dikuasai oleh orang bukan Melayu. Mereka cuba menggambarkan bahawa Umno itu Melayu, dan Melayu itu Umno. Selamat Umno, selamatlah Melayu kononnya. Walhal kerana adanya Umnolah maka Melayu benar-benar layu!

Isu yang cuba diketengahkan oleh Umno dan agen-agennya semenjak Mac 2008 adalah untuk menjerat PAS supaya berasa simpati terhadap nasib bangsanya. Seolah-olah PAS kini mengenepikan kepentingan orang Melayu sebelum ini. Umno beranggapan bahawa punca tergugatnya Islam dan terpinggirnya Melayu disebabkan kemenangan PR dan persepakatan PAS bersama dengan PKR dan DAP. Dan kesemua bebanan ini ditujukan kepada PAS dan PR sebagai punca sedangkan PR baru menjadi kerajaan selama 4 bulan serta pada masa yang sama terpaksa merawat kudis buta tinggalan kerajaan BN sebelum ini. Adakah Umno sudah lupa, Melayu di Pulau Pinang bukan terpinggir kerana DAP tetapi kerana kezaliman kerajaan BN yang telah menguasai negeri tersebut sejak 50 tahun dahulu. Adakah Umno sudah lupa, merekalah yang telah merobohkan masjid / surau di Selangor malah merekalah yang menjadikan Melayu dungu, pak angguk dan jahil dengan agama selama ini. PAS sudah beratus kali menegaskan bahawa orang Melayu akan selamat jika Islam berdaulat. Kemahuan Umno untuk bermuzakarah dengan PAS ini bukan kerana kepentingan Islam atau ketuanan Melayu, tetapi kerana survial politik mereka. Dalam keadaan PAS hanya baru mendengar apa luahan hati Umno dan tidak ada sebarang keputusan pun dibuat oleh PAS mengenainya, Umno sudah memanipulasikan muzakarah ini. Ia satu bukti yang cukup jelas bahawa Umno tidak ikhlas dan mereka hanya mahu memerangkap PAS.

Saya menyeru pimpinan dan ahli-ahli PAS supaya berhati-hati dengan permainan politik kotor ini. Ia bukan terbit dari hati ikhlas pemimpin Umno, tetapi ia satu strategi politik untuk memecahkan PAS daripada PR dan menghapuskan kepercayaan rakyat kepada PAS. Kita mesti belajar dari sejarah bahawa dulu, kini dan selamanya adalah pengkhianat dan mereka tidak melakukan sesuatu melainkan untuk mengkhianati perjuangan PAS. Jika tiada apa-apa, masakan tempua bersarang rendah. Kita jangan tergoda oleh isu-isu yang cuba ditimbulkan untuk memerangkap PAS. Biar kita menjadi pembangkang yang dimuliakan rakyat, daripada mendapat kuasa dalam penghinaan rakyat!YB Tn Hj Mahfuz Omar
Ahli Parlimen Pokok Sena
Ketua Penerangan PAS Pusat